Falder dine emner af emnepladen?

Warping er ét af det mest udbredte udfordringer med 3d print - du igangsætter et print og et hjørne hæver sig, emnet falder af, emner kolliderer med din hotend eller flere i førnævnte kombination - alle med den konklusion af dit emne fejler med mulighed for at lave skade på din 3d printer.

Hvordan kan man modvirke det?

Det kræver at man ved lidt om det materiale man printer med samt hvilket glasering punkt (glass transition temperature)  produktet har. PLA ligger typisk omkring 60C og derfor vil en optimal temperatur for din emneplade for PLA være omkring 60C (man holder bunden flydende og det skaber binding til din emneplade).

Nogle vælger en klæber - til PLA kan man bruge lim af forskellige typer - det er lidt en religion hvad man bruger og om man bruger noget - nogle vil bruge lim, andre vil ikke bruge noget som helst. Intet er rigtigt, intet er forkert.

Hvilket lim kan man bruge på sin emneplade?

PrintaFix er en super fed lim i en høj klasse. Den kan findes her https://3deksperten.dk/printafix-printaclean-250ml.html (søgeord Printafix)

DimaFix https://3deksperten.dk/dimafix-print-bed-adhesive-spray-400ml.html - vildt lækkert produkt som er nemt at påføre

Supreme Stift https://3deksperten.dk/3dsupreme-buildplate-adhesive-for-pla-petg-flex-50ml.html nem at styre og giver god hæfte til mange typer plast

Budget limstift https://3deksperten.dk/3d-printer-glue-stick-transparent-lim.html fungerer som den skal - den skaber en klæbende overflade og virker fint til PLA.

Kort opsummering;

1) Brug en emneplade med varme (heated buildplade) og sæt denne til glass transition temperatur - 60C for PLA 75C for PETG osv.

2) Kontroller din nivellering - det er vigtigt at din printers emneplade er korrekt justeret.

3) Tilføj lim eller anden klæber

4) Anvend Brim eller Raft i forbindelse med klargøring af emne i din slicer.

5) Juster dine initial layer settings. Se foto nedenfor som inspiration.

6) Sæt evt. din 3d printer i et enclosure for at hæve temperatur i hele printers miljø.