Hos 3D Eksperten får vi en del henvendelser om 3d print som er stoppet over tid, mens man har printet.

Vi får ofte et foto ind af en 3d printer som har færddiggjort sin gcode, men emnet står ufærdigt tilbage på emnepladen.

Hvad skyldes det? Er det filamentet eller er der er tale om en defekt maskine?

Ofte er svaret til det sidste, nej - maskinen er ikke defekt, men man skal se nærmere på de indstillinger man printer med, den plastik man 3d printer med og især det miljø man har sit 3d print i - altså 3d printerens opbygning.

Hvad er heat creep?

Foto illustrerer at plasten bliver blød i den "kolde zone" hvilket bevirker at der ikke kan presses plast ud af dysen. Foto 2 viser tråden som er taget ud af hotend - man kan tydeligt se at den har været varm længere oppe i heatzink (den kolde del af hotend).

1) PLA - det bliver blødt fra 45-65C - det spænder meget bredt alt efter mærke, model, type osv. Der er et utal af faktorer der spiller ind her og vi har et par løsninger hertil.

2) Hvad kan man gøre for at forhindre det? - helt enkelt skal der mere køling til dit 3d print. Man skal åbne top og front, hvis du printer i en lukket 3d printer - lukket kabinet. Varmen fra heat bed + hotend gør, at der meget hurtigt er over 45-65C i selve kabinettet - dette gør at blæsere omkring din hotend ikke kan køle den "kolde zone" på din hotend. Det giver et clog i din hotend - kaldet Heat Creep.

3) Filament - når og hvis vi vil printe med et lukket kabinet printer vi altid med 3DE MAX - PLA. Den tåler mere varme end mange andre typer filament og har derved meget svært ved at clogge. Den kan findes her https://3deksperten.dk/collections/3de-premium-pla-max