1. FDM 3D-Print:

• Hvordan det Virker: FDM-printere smelter plastik filament og bygger objekter lag for lag ved at ekstrudere det smeltede materiale.
    • Materiale Styrke: Objekter printet med FDM-metoden har ofte god styrke på tværs af lagene, men kan være svagere hvor lagene mødes. Det betyder, at de kan knække lettere, hvis de bøjes eller stresses parallelt med lagene.
    • Brug i Hobbyklassen: Typisk brugt til at skabe robuste dele, som f.eks. legetøj, værktøjsholdere, og enkle mekaniske dele. God til større objekter med mindre detaljer.
  2. Resin (LCD/DLP) 3D-Print:

• Hvordan det Virker: Resin-printere bruger lys til at hærde flydende resin i tynde lag. LCD og DLP er to forskellige teknikker til at udsætte resinen for lys.
    • Materiale Styrke: Objekter printet med resin-teknikken er generelt glatte og med høj detaljegrad. De kan være mere sprøde end FDM-printede objekter, hvilket gør dem mindre velegnede til dele, der skal bære meget vægt eller tåle stor belastning.
    • Brug i Hobbyklassen: Ideel til detaljerede figurer, smykker, og kunsthåndværk. Mindre velegnet til større, strukturelt belastede emner.

Sammenfatning:

• FDM er bedst til stærkere, større objekter, der ikke kræver fin detalje.
  • Resin er bedst til små, detaljerede objekter, men disse kan være mere skrøbelige.

Det er vigtigt at forklare understrege, at valget mellem FDM og resin skal baseres på, hvad du ønsker at printe og hvilke egenskaber, der er vigtige for projektet.

---

Styrkforhold mellem resin print og FDM print.

Nedenstående er betragtet meget generelt og er ikke en endelig konklusion da hvert emne og dennes udformning kan have stor indflydelse på styrke forhold.

FDM 3D-Print

1. Strækstyrke:
    • Typisk omkring 30-50 MPa (MegaPascal) for PLA, og kan være højere for ABS, PETG eller specialiserede filamenttyper.
  2. Vridningsstyrke:
    • Relativt høj på grund af filamentets natur, men afhænger af printretningen.
  3. Bøjningsstyrke:
    • Generelt god, men kan variere baseret på lagorienteringen. Vertikal orientering (står på enden) er ofte stærkere.
  4. Brudstyrke:
    • Kan være høj, men er svagere langs lagene, hvilket betyder, at dele kan knække lettere langs printlagenes grænser.

Resin (LCD/DLP) 3D-Print

1. Strækstyrke:
    • Normalt lavere end FDM, varierer mellem 40-65 MPa for standard resiner. Specialiserede resiner kan have højere værdier - f.eks. 3DE Premium Standard resin vs. 3DE Premium TOUGH resin.

2. Vridningsstyrke:
    • Generelt lavere end FDM, da resin er mere sprødt og mindre fleksibelt.
  3. Bøjningsstyrke:
    • Tendens til at være lavere end FDM. Resin er mere tilbøjeligt til at knække under bøjning end til at bøje fleksibelt.
  4. Brudstyrke:
    • Resin er mere tilbøjeligt til at knække under stress, hvilket resulterer i lavere brudstyrke sammenlignet med FDM.

Sammenfatning

• FDM-printede objekter har generelt højere mekanisk styrke og er mere robuste i forhold til stress, specielt langs printlagenes retning.
  • Resin (LCD/DLP)-printede objekter har højere detaljeniveau og overfladekvalitet, men de er mere skrøbelige og har lavere mekanisk styrke.

Det er vigtigt at bemærke, at disse tal er vejledende og kan variere betydeligt baseret på faktorer som printteknik, materialekvalitet, og objektets geometri. For præcise tal, specielt til professionel eller industribrug, er det ofte nødvendigt at henvise til datasheets for de specifikke materialer, der anvendes.